söndag 16 december 2012

Baka, baka liten kaka...


Då har här julbakats... Runda kakor, platta kakor, gula kakor, bruna kakor, kakor med strössel, kakor med hackad vitchoklad och så vidare...


Gimmie har flyttat in i vedlådan i köket, vid vedspisen...
Hon har bra koll på mig när jag bakar :))

Då är vi där igen, jag har sagt förut att jag inte vill peta in några recept i min blogg, just av den enkla anledningen att det redan finns en uppsjö och miljoner andra recept på nätet. Därför får ni inga recept av mig... men jag tycker det är kul att ha kameran till hands i köket när jag bakar och dessa bilder bjuder jag er härmed på... Håll till godo!



Citroner är fräscha och vackra att fotografera

Jag börjar med att göra en kaka i form med en mördegsbotten och topp med lemoncurd och pressad citron. Dessa skäres i rutor och siktas med florsocker innan servering. Det är första gången jag gör dessa och de får mer än godkänt av min testsmakare.



Mosartkulor tillverkas

Näst i ordningen blir Mosartkulor. Jag har köpt dubbelnougat som jag delar, var bit i tio delar. Därefter skivar jag marsipan tunt och sveper in nougaten i den.



Mosartkulor

För att undvika att inte bli så förskräckligt kladdig om händerna sticker jag en tandpetare i varje kula som jag håller i när jag penslar på choklad. Jag låter dem sitta i  så kan man hålla i den när man sedan äter godiset också.


Så här fina blev dom...

Hmmm, nu fick jag smält choklad över... jag har som tur är lite Rice Crisp hemma så jag häller i ett gäng i chokladen, rör om, klickar på plåt och får en burk Risbräck... :))



Ägg från Gårdsbackens höns...


Jag vill göra en godissort till för att ha till glöggbordet. Jag hittade ettt recept på nätet med OreoCookies, philadelphiaost med marabouchoklad, rullade och doppade i vit choklad...



Cake-pops
Gott till glöggbordet...

So far so good... Nu tänker jag ge mig på drömtårta... jag vet att den egentligen inte är svår att göra, men jag vet också att det går att misslyckas med den. Jag har inte bakat drömtårta på evigheter, fast den egentligen är en klar kakfavorit i min smak. Jag vispar ägg och socker... jag blandar pot.mjöl med övriga torra ingredienser och rör ner det i äggsmeten... jag ställer in plåten i ugnen som visar på 175 grader. Jag håller koll på kakan i ugnen och vet att den ska gå ganska snabbt att grädda...



Ägg vispas med socker...

Efter drygt tio minuter tycker jag att kakan ser klar ut och ställer den på diskbänken... jag petar lite på kakan... den känns platt och kladdig... Hmmm... någonting är fel!!! Jag försöker krafsa lite på kanten för att få en början att få loss kakan från bakplåtpapperet... Jag märker ganska snart att det kommer att bli omöjligt... så huruvida ingen känner för att tugga i sig drömtårtsbotten med bakplåtspapper emellan så åker den illa fort i soporna... som ett litet ihopknycklat paket... :((



Nu minsann... kan jag!!!

Nu är jag en person som inte ger upp i första taget... jag vill ha min drömtårta! Dags att "ringa en vän", eller rättare sagt en expert... jag ringer till min moster som är proffs på bakning!  Jag berättar hur jag gjort och vi försöker komma fram till vilket fel jag gjort... då vi har exakt samma recept. Vi kommer fram till att jag ska vispa i en rostfri bunke iställer för en i plast och att jag ska höja temperaturen på ugnen. Jag försöker igen och lyckas denna gång göra en superfin drömtårta, så av bara farten gör jag en till... :))



Jag älskar Drömtårta!!!

Nu vill jag baka en kaka också, det blir en chokladkaka. En typ av kladdkaka men i vanlig kakform. Mörk choklad smälts tillsammans med smör och när smeten är gjord så rör jag i hackad vit choklad i smeten...



Chokladkakorna i ugnen...

Dessa kakor får avsluta min kakbakardag. Som tur är har vi precis avfrostat frysboxen och städat upp där i så alla kakor får plats.



Kakorna får ligga på bricka ett tag och svalna innan de fryses ner...


Om ni kan gissa hur många kakor
det är på brickan med chokladkakor,
så får ni alla 45... ;))



 

Gilla Gårdsbacken på facebook


About Champis





You people, who visit our blog and want some information about 
Champis -the herding rabbit,  Please write "Champis" in the box,
in the upper right corner of the page. and you will find information
 about this Big little rabbit  :))



Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199





3 kommentarer:

  1. Mums va gott det såg ut. Härlig bild på fina Gimmie. Verkligen ett inspirerande inlägg, men det där receptet på kladdkaka i kakform MÅSTE du dela med dig av till mig, snälla:-) (kan du maila/sms?!)

    Jag tror förresten att det e 45st kakor*fniss*

    Ha det gott i snön. Krama Gimmie från oss;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Gimmie är rolig hon, som du vet... :)) Hon hittar ofta på lite dråpliga saker och vi får skratta gott åt henne.

      Receptet Kladdiga chokladkakor:

      175 g mörk choklad
      50 g osaltat smör
      5 msk vetemjöl
      2 krm bakpulver
      1 krm salt
      2 ägg
      3 dl socker
      1 tsk vaniljsocker
      125 g ljus choklad (jag tog vit choklad))

      175 grader

      Smält chokladen och smöret sakta i skål över vattenbad. Låt blandningen svalna något. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Vispa ägg, socker och vaniljsocker till en ljus och luftig smet. Rör ner chokladblandningen och därefter mjölblandningen och hackad ljus choklad.

      Klicka ut smeten på bakplåtspappersklädda bakplåtarna och grädda i 8-10 minuter. (jag hade dem några minuter till i ugnen)Ta ut ur ugnen och lyft över hela bakpapperet med kakor på galler för att svalna.

      Jag gjorde dubbla satser då jag gärna gör ganska stora kakor... :))

      Receptet är från boken:
      500 kakor, den enda bok med kakor du behöver.

      Lycka till!
      /P

      Radera
    2. :-)) -Tusen Tack! Stor KRAM. (tack för boktipset!)

      Radera